Vastgoedbeleggers vrezen financiële dreun door regeerakkoord
Nederlands vastgoed wordt voor beleggers stukken minder aantrekkelijk. Dat is het gevolg van een enkel zinnetje in het regeerakkoord, dat tot grote onrust leidt in de vastgoed- en pensioenbeleggingswereld. ‘Hiermee worden Nederlandse vastgoedbeleggers afgestraft. Maar daar zit ook het pensioengeld van mensen zoals jij en ik achter’, zegt fiscalist Wiebe Brink van EY.
‘Directe beleggingen in vastgoed door beleggingsinstellingen zijn niet meer toegestaan in verband met het afschaffen van de dividendbelasting’, staat er op pagina 68 van het regeerakkoord. Dat betekent volgens kenners dat beleggingsfondsen die direct in vastgoed investeren daarmee moeten stoppen of dat ze zich omvormen tot een bedrijf dat vennootschapsbelasting van 21% betaalt.
Rendement gedrukt
Daarmee schiet de belasting die vastgoedfondsen moeten betalen in een klap omhoog, wat rendementen drukt, en buitenlands vastgoed aantrekkelijker maakt. Nu zijn vastgoedbeleggingsinstellingen nog gevrijwaard van belastingen als ze de volledige winst uitkeren aan beleggers. Het idee daarachter is dat de schatkist al profiteert via de dividendbelasting van 15% die beleggers betalen. Al kunnen Nederlandse particuliere beleggers die nu in veel gevallen nog verrekenen, net als Nederlandse pensioenfondsen.
Rekening verschoven
Vanaf 2020 moeten Nederlandse beleggingsinstellingen 21% vennootschapsbelasting gaan betalen. Ook buitenlandse beleggers in Nederlands vastgoed, maakten graag gebruik van deze regeling. Met het gevolg dat er weinig belasting in Nederland bleef hangen. ‘Alle winst wordt uitgekeerd aan buitenlandse partijen. Zeker nu de dividendbelasting verdwijnt, is dat het ministerie van Financiën een doorn in het oog’, zegt Brink.
Om de schatkist te spekken wordt de rekening verschoven. Vanaf 2020 moeten Nederlandse beleggingsinstellingen 21% vennootschapsbelasting gaan betalen. De zin in het regeerakkoord is van toepassing op beursgenoteerde vastgoedfondsen (zogeheten fbi’s) als Wereldhave, NSI en Vastned en op meerdere grote vastgoedbeleggers die voornamelijk verzekerings- en pensioengeld beleggen in Nederlandse stenen, zoals Amvest.
‘Onverwacht en ondoordacht’
In de vastgoedsector heerst er ongeloof over de maatregel. ‘Ik was stomverbaasd toen ik het las’, zegt Frank van Blokland, directeur van de belangenvereniging van institutionele vastgoedbeleggers (IVBN). ‘Volkomen onverwacht en zeer ondoordacht’ noemt hij de zin.
‘Aan de ene kant willen de partijen de belastingdruk verlagen voor bedrijven, maar dan komen ze met iets dat één sector onevenredig raakt, dat kan denk ik niet hun bedoeling zijn geweest’, zegt Dirk Jan Lucas van NSI, dat voor 100% in Nederlands vastgoed belegt.
Maar niet voor iedereen komt het plan uit de lucht vallen. Brink wijst op een document met voorstellen dat het ministerie van Financiën in april al openbaarde. Daarin stond ook deze maatregel, die €50 mln. per jaar moet opleveren. ‘Dit is een bewuste actie’, zegt de fiscalist.
Ook bij Dufas, de branchevereniging van pensioenbeleggers en vermogensbeheerders, zijn er zorgen. ‘De maatregel is nogal kort door de bocht’, zegt directeur Hans Janssen Daalen. ‘Ik kan me niet voorstellen dat het idee van de nieuwe regering is dat Nederlands onroerend goed straks minder oplevert.’
Buitenland aantrekkelijk
In andere Europese landen gelden wel gunstige belastingregels voor vastgoed. Van Blokland van IVBN waarschuwt dat pensioenfondsen straks liever in het buitenland gaan beleggen, terwijl verschillende kabinetten pensioenfondsen juist hebben opgeroepen meer in Nederland te investeren. ‘Dan komen ze met dit plan. Dat kan ik echt niet rijmen.’
Wereldhave, dat zo’n 40% van de huurinkomsten uit Nederland haalt, denkt dat als het verbod ingaat dat ‘absoluut impact zal hebben op het Nederlandse gedeelte van de portefeuille’, zegt directeur juridische zaken Richard Beentjes. ‘Het maakt dat het Nederlandse vastgoedbeleggingsklimaat op achterstand komt.’
De nieuwe coalitiepartijen die zijn benaderd voor een reactie, wilden niet reageren.
Bron: FD