Twist over winkelhuur: ’Winkeliers verlagen hun prijzen toch ook niet?’
De recente oproep van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) om de winkelhuur niet te verhogen, schiet bij veel verhuurders in het verkeerde keelgat. „Veel winkeliers verhogen hun prijzen, waarom zouden wij dat niet mogen doen?”
Nonsens, zegt ceo Huib Boissevain van vastgoedinvesteerder Annexum over de uitspraak van de RND dat vastgoed- en pensioenfondsen alleen maar rijker zijn geworden terwijl winkeliers door de coronacrisis juist zijn verarmd. „Als het goed gaat met de retail, denk je dan dat ze aanbieden om dubbele huur te betalen? Ik dacht het niet!” reageert hij.
Dat de winkelhuur zo kort na corona met de hoge inflatie meestijgt vindt de RND vindt niet te rechtvaardigen. Dit komt neer op een minstens 6% hogere huur. Dat is fors, stelt de belangenbehartiger voor grootwinkelbedrijven en franchisegevers, die zelfs een huurverlaging bepleit.
„Commercieel vastgoed is alleen maar in waarde gestegen, maar daarin deelt de winkelier niet mee”, stelt de RND in een verklaring. „Voor een winkelier is het aantal passanten veel belangrijker. Dat ligt nog niet op het niveau van voor corona. Zo beredeneerd is een huurverlaging eerder op zijn plaats.”
Vastgoedbedrijven Unibail en Wereldhave zien herstel uit crisis
Volgens Boissevain willen de huurbazen van winkeliers die een huurverhoging niet kunnen ophoesten heus wel meewerken. „Maar alleen als de noodzaak blijkt uit de omzetcijfers. Maar die willen retailers niet delen”, zegt hij. „Toon ons de omzet- en rendementscijfers. Als het terecht is, kunnen we samen naar een oplossing zoeken. Minder of geen huurverhoging, bijvoorbeeld. Als de huur 30% van de kosten bepaalt, is er een probleem. Als de crisis drie jaar aanhoudt, kunnen veel retailers ook geen jaarlijkse verhoging van 10% dragen. Dat kun je alleen inschatten als je de cijfers deelt. Maar als de verhuurder om inzicht in de bedrijfsprestaties vraagt, gaan ineens de eisen van tafel.”
Ondernemersrisico
Bart Wientjes, directeur van de Twentse vastgoedadviseur Boer & Lem, wijst op branches zijn die het juist goed hebben gedaan tijdens de pandemie. „Bouwmarkten en meubelwinkels, bijvoorbeeld. Voor alle retailers geldt dat ze te maken hebben met de opkomst van online en dat drukt hun omzet en rendement. Het is nu niet meer zo zwart-wit met de rijke vastgoedbezitters tegen de arme retailers. Die situatie is eerder omgekeerd. Er is tijdens de pandemie al sprake geweest van het delen van de lasten. Toen hebben veel pandeigenaren al huurvrije periodes en uitstel van betalingen aangeboden. Het houdt op een gegeven moment op”
’Zwakste winkels gaan het eerst failliet’
Vastgoedmakelaar Jan van Ekris uit Boskoop erkent dat kleine detaillisten met bijvoorbeeld een schuld bij de Belastingdienst het lastig hebben. „Dat is een ander verhaal dan het landelijk filiaalbedrijf”, stelt hij. „Over de hele linie stijgen de prijzen, maar dat is ook een ondernemersrisico. De detailhandel heeft ook tijden van hoge inflatie en hoge rente overleefd. Nu draait de economie nog goed. Tijdens de financiële crisis van 2008 hadden veel verhuurders te maken met leegstand, terwijl de vaste kosten doorliepen. Zijn zij gecompenseerd? Nee. Die 6% huurverhoging is niet meer dan een compensatie voor de inflatie waarmee pandeigenaren ook te maken hebben. Hun rendement wordt er geen cent beter van.”
De oproep van de RND irriteert Boissevain: „Bij het eerste zuchtje tegenwind schreeuwen ze al moord en brand, terwijl het hier gaat om de vraag of je het ondernemersrisico kunt afdekken. Tijdens corona bepaalden retailers eenzijdig dat ze geen huur meer zouden betalen en nu doen ze het weer door eenzijdig op te roepen tot het afzien van huurverhoging. Daar moet de RND en haar achterban mee ophouden. Dit verzoek aan verhuurders is hetzelfde als winkeliers vragen om hun prijzen niet te verhogen. Dat doen ze ook niet.”
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dinsdag met nieuwe cijfers over het aantal winkels in Nederland.
Bron: Telegraaf